2. De kracht van preventie
De arbeidsmarkt is krap en blijft naar verwachting de komende jaren nog krapper worden. De noodzaak om medewerkers aan je te binden en gezond aan het werk te houden, is groot. Hoe doe je dat? Door aandacht te hebben voor de duurzame inzetbaarheid van je mensen.
Waarom duurzame inzetbaarheid?
Je medewerkers zijn je grootste kapitaal. Ze zijn het hart van je bedrijf en hun inzet bepaalt in belangrijke mate het succes. In een tijd waarin personeelstekorten structureel lijken te worden, is investeren in duurzame inzetbaarheid een must. Dat betekent dat je kijkt naar het welzijn van je medewerkers, zowel fysiek als mentaal. Juist door regelmatig en laagdrempelig in gesprek te gaan – via een FiT-gesprek – voorkom je dat kleine ergernissen uitgroeien tot grote problemen.
En wat levert dat op? Een hogere productiviteit, minder verzuim en een betere werksfeer. Geen gedoe, maar zeker een win-winsituatie!
De oudere medewerker: kansen en aandachtspunten
De gemiddelde leeftijd van werkenden stijgt. In 1950 was die nog 31 jaar, nu is dat al 42 jaar. Het aantal zestigers in Nederland is gegroeid van 1,7 naar 2,1 miljoen in de afgelopen tien jaar. Dit betekent dat medewerkers langer werken en ouder worden. Wat betekent dat voor jou als werkgever?
Wat betekent dit voor inzetbaarheid?
Oudere medewerkers hebben soms meer kans op fysieke en mentale klachten. Vooral als ze laagopgeleid zijn of fysiek zwaar werk doen, kunnen ze langer of vaker ziek zijn. Maar belangrijk om te weten: zonder chronische klachten verzuimen oudere medewerkers niet meer dan hun jongere collega’s. Mentale klachten komen ook niet vaker voor, zolang de werkomstandigheden goed zijn.
Oudere medewerkers: een bron van ervaring
Oudere medewerkers zijn vaak supergemotiveerd en productief, zolang ze zich gewaardeerd voelen. Ze staan open voor verandering, maar willen niet dat er aan hén wordt gesleuteld. Met de juiste aanpak kun je juist bij deze groep veel bereiken op het gebied van productiviteit en inzetbaarheid.