Ga naar de inhoud

Waarom een FiT-kalender past bij een vitale organisatie

Waarom een FiT-kalender past bij een vitale organisatie

Als werkgever in het MKB wil je natuurlijk dat je medewerkers gezond, energiek en productief zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat vitaliteit écht een plek krijgt in je organisatie? Dat doe je door jouw persoonlijke vitaliteitskalender samen te stellen. Dit is niet zomaar een lijstje met activiteiten; het is een krachtig hulpmiddel om bewust stil te staan bij het welzijn van je medewerkers en dat op een structurele manier te bevorderen.

Wat is een vitaliteitskalender? 

De Zeker FiT-kalender is een jaarplanning waarin je speciale momenten vastlegt om de gezondheid, energie en het werkgeluk van je medewerkers te stimuleren. Denk aan activiteiten zoals workshops over gezonde voeding, sportieve challenges, of het promoten van mentale gezondheid en ontspanning. De kalender geeft structuur en zorgt ervoor dat vitaliteit een terugkerend thema wordt in je bedrijf.

Zoals Denise Meijdam, directeur van ZekerArbo, zegt: 

Het belangrijkste is dat je regelmatig aandacht besteedt aan de fysieke en mentale gezondheid van je team. Als je het hele jaar door dagen vastlegt waarop je aan de slag gaat met vitaliteit, verklein je de kans dat het erbij inschiet in drukke periodes.

Wat zijn de voordelen van vooruit plannen?


1. Continu aandacht voor vitaliteit 
 

Door het opstellen van een kalender, plan je vitaliteitsmomenten ruim van tevoren in. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen tijdens een ‘gezondheidsweek’ of na een verzuimprobleem aandacht aan vitaliteit geeft, maar het hele jaar door. Dit maakt het voor medewerkers makkelijker om in een ritme van gezond gedrag te komen én te blijven. 

2. Maatwerk voor jouw bedrijf   

Met een vitaliteitskalender kun je inspelen op de specifieke behoeften van jouw bedrijf en medewerkers. Plan bijvoorbeeld tijdens piekdrukte extra momenten in om stress te verminderen. Hebben je medewerkers een zittend beroep? Dan kun je meer beweging stimuleren. Passende momenten zijn bijvoorbeeld de Vitaliteitsweek, de Dag van de Mantelzorger en de Brain Awareness Week. Zo bouw je een kalender op maat, afgestemd op de behoeften van jouw team. 

3. Betere betrokkenheid van medewerkers   

Wanneer medewerkers weten dat er regelmatig vitaliteitsactiviteiten gepland staan, worden ze eerder gemotiveerd om mee te doen. Ze zien dat jij als werkgever waarde hecht aan hun gezondheid en welzijn. Dit draagt bij aan een positieve werksfeer en verhoogt de betrokkenheid binnen je team. 

4. Besparen met vitaliteit   

Uit onderzoek blijkt dat investeren in vitaliteit tot 12,6% extra omzet kan opleveren. In een vitale organisatie zijn mensen fysiek fit, gaan ze met plezier naar hun werk en krijgen voldoende steun om zich te ontwikkelen. Door vitaliteit op de kaart te zetten, vergroot je de productiviteit, creëer je een gezonde werkomgeving en verklein je de kans op ziekteverzuim.

Aan de slag met je eigen vitaliteitskalender 

Het maken van een vitaliteitskalender is niet ingewikkeld, maar wel effectief. Start met het inventariseren van de behoeften binnen je bedrijf en plan activiteiten die hierop aansluiten. Stuur medewerkers met een zware zorgtaak bijvoorbeeld een bloemetje op de Dag van de Mantelzorger. Veel kleine gebaren maken samen groot verschil. Vergeet ook niet jouw eigen vitaliteit als ondernemer: Goed voorbeeld doet goed volgen!

 

Kortom: met de Zeker FiT-kalender werk je het hele jaar door aan vitaliteit.

Zet de geprinte kalender op je bureau en deel ‘m met je medewerkers. Zo heb je altijd overzicht van de dagen waarop jullie extra aandacht besteden aan vitaliteit, en bouw je samen aan een gezonde en energieke werkomgeving.