Ga naar de inhoud

Ondernemer, vergeet niet voor jezelf te zorgen!

Ondernemer, vergeet niet voor jezelf te zorgen!

Ondernemers hebben steeds vaker aandacht voor de vitaliteit van hun team, maar vergeten daarbij hun eigen gezondheid. Daarom organiseert Zorg van de Zaak bijeenkomsten om mkb’ers daarbij te helpen. Directievoorzitter Bas Tomassen (Zorg van de Zaak): “Wie ook aandacht heeft voor zijn eigen vitaliteit, houdt het langer vol.”

Het zijn zware tijden voor ondernemers, ziet directievoorzitter Bas Tomassen van bedrijfsgezondheidsnetwerk Zorg van de Zaak. “De problemen stapelen op: eerst de coronacrisis en personeelstekorten, nu de stijgende energiekosten. Dat is stressvol. Ondernemers zijn normaal gesproken opgewekt en vindingrijk, maar op een gegeven moment raken zij ook uitgeput.”

Op de Dag van de Ondernemer (18 november 2022) vraagt hij daarom speciale aandacht voor vitaal werken als leidinggevende. “Een gezond en vitaal team is essentieel voor het functioneren van organisaties. We moeten aan de slag om iedereen sterker aan het werk te krijgen, inclusief de baas.”

Voorkom problemen, focus op vitaliteit

Door te investeren in vitaliteit voorkom je problemen, legt Tomassen uit. “Vaak besteden organisaties hun meeste tijd en geld aan het oplappen van mensen die uitvallen”, vertelt hij. “Dat is zonde, want wij zien dat mensen in zulke organisaties vaak opnieuw uitvallen met vergelijkbare klachten. Het is uiteindelijk goedkoper om je hele team weerbaarder te maken en zo uitval te voorkomen.”

Bovendien blijkt uit onderzoek van PwC dat investeren in vitaliteit leidt tot meer productiviteit en betrokkenheid in je organisatie. Uit die studie blijkt dat werkgevers zo tot 12,6% van hun omzet besparen.

Thuis en op het werk

Vitaliteit gaat zowel over lichamelijke als geestelijke gezondheid. Het gaat erom dat je medewerkers fysiek fit zijn, niet overbelast raken en met plezier naar hun werk gaan. Daarnaast geef je ze steun om zich te ontwikkelen, zodat ze beter worden in hun taken en kunnen inspelen op ontwikkelingen. Zo blijven zij duurzaam inzetbaar.

Tomassen legt uit dat vitaliteit ook gaat over het vermogen met sociale, fysieke of emotionele uitdagingen om te gaan. “Daarom is het belangrijk te investeren in de competenties van mensen en zorgen dat ze niet overbelast raken. Zorg ook dat medewerkers zich weer opladen in hun vrije tijd. Wie thuis kan uitrusten en genieten, is productiever en weerbaarder op zijn werk.”

Wat maakt het zwaar?

Tomassen werkt ook aan de weerbaarheid van zijn eigen mensen. “Dat begon met een analyse: wat maakt het werk zwaar en wat kunnen we daaraan doen?” vertelt hij. “Veel van onze medewerkers staan rechtstreeks in contact met cliënten. Zij voeren regelmatig lastige gesprekken, soms komt daar verbale agressie bij kijken. Daarom trainen we medewerkers in het voeren van moeilijke gesprekken. Ze ontwikkelen zich en worden sterker.”

Verder kunnen medewerkers eenvoudig hulp krijgen bij werk- of privézorgen. “Als iemand thuis of op zijn werk problemen heeft, is het heel belangrijk daarover te praten”, zegt Tomassen. “Maar in de praktijk merken we dat mensen het lastig vinden om problemen te bespreken met hun leidinggevende. Daarom kunnen medewerkers zelf een afspraak plannen om online te praten met een psycholoog. Soms helpt een uurtje praten al om grip te krijgen op de situatie.”

Sparren als ondernemers onder elkaar

Ook voor ondernemers is het belangrijk om te praten over hun zorgen. “Zij hebben een hoop uitdagingen”, vertelt de directievoorzitter van Zorg van de Zaak. “Ze zien bedrijven omvallen door de hoge energie- en personeelskosten en maken zich druk over de toekomst van hun eigen zaak.”

Daarom brengt Zorg van de Zaak ondernemers met elkaar in gesprek. Komende tijd organiseert het bedrijfsgezondheidsnetwerk regionale groepsbijeenkomsten met zo’n 10 tot 15 deelnemers. Deze ondernemers komen bij elkaar om inspiratie op te doen, hun hart te luchten en te sparren. Zie onderaan dit artikel de data en tijden.

Aandacht voor eigen vitaliteit

“Soms helpt het alleen al om je zorgen uit te spreken”, zegt Tomassen. “Waar loop je tegenaan? Hoe krijg je grip op de situatie? Bovendien kunnen collega-ondernemers je helpen met hun eigen tips en ervaringen.”

Verder adviseert hij ondernemers om aandacht te besteden aan hun eigen vitaliteit. “Als je zorgt dat je fysiek en mentaal fit bent, houdt je het langer vol”, zegt Tomassen. “Voor mijzelf is regelmaat heel belangrijk. Ik begin ’s ochtends met een rondje hardlopen en ga op tijd naar bed.”

Dat lukt niet altijd, geeft hij toe. “Als het er een week bij inschiet, is dat niet erg. Zolang je het maar signaleert en aanpast”, zegt Tomassen. “Gesprekken met een sparringpartner kunnen je daarbij helpen. In drukke of stressvolle periodes zijn ondernemers geneigd om zich een slag in de rondte te werken. Maar het is juist dan belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, te ontspannen en het thuis ook een beetje gezellig te houden. Dan houd je het langer vol.”

Meer artikelen

Alle berichten