Ga naar de inhoud

Re-integratie na ziekte: zo hou je het overzichtelijk 

Re-integratie na ziekte: zo hou je het overzichtelijk 

Re-integratie na ziekte kan een complex proces zijn, waarbij veel zaken komen kijken. Zeker als je alle wet- en regelgeving in je achterhoofd moet houden, kan het overzicht verloren raken. Gelukkig kun je het proces goed organiseren en begeleid worden door professionals die zorgen voor een soepel verloop. In dit blog leggen we uit hoe je re-integratie overzichtelijk houdt, en hoe ZekerArbo jou daarbij ondersteunt.

1. De eerste stap

Het opstellen van een Plan van Aanpak

Na de ziekmelding is het belangrijk dat medewerker en werkgever conform het advies van de bedrijfsarts en/of praktijkondersteuner samen kijken naar de mogelijkheden voor re-integratie. Dit wordt vastgelegd in een Plan van Aanpak (PvA). Hierin staan concrete afspraken over hoe het re-integratieproces eruit gaat zien, welke stappen er genomen moeten worden op welk moment en wie daarbij betrokken zijn.

ZekerArbo zorgt ervoor dat dit plan niet alleen voldoet aan de wet- en regelgeving, maar ook praktisch en haalbaar is. Wij zorgen ervoor dat er geen belangrijke stappen over het hoofd worden gezien en dat alle betrokken partijen goed geïnformeerd blijven en het helder blijft wie wat doet.

2. Samenwerken met de bedrijfsarts

De medische kant

De rol van de bedrijfsarts is essentieel in het re-integratieproces. Hij of zij heeft de taak om te beoordelen of er sprake is van ziekte of gebrek, daarnaast hoe het herstel verloopt en wanneer je medewerker weer (deels) aan het werk kan gaan. Hierbij wordt gekeken naar zowel de fysieke als mentale aspecten van het herstel.

ZekerArbo zorgt dat er heldere contactmomenten zijn met de bedrijfsarts, zodat jij en je medewerker altijd weten waar jullie aan toe zijn. Geen losse eindjes, geen verrassingen. Jij bepaalt de koers, wij helpen bijsturen waar nodig.

3. De re-integratie stappen

Van aangepast werk naar volledige arbeidsgeschiktheid

Re-integratie is meestal geen kwestie van “alles of niets”. Vaak begint het met aangepast werk – andere taken, minder uren – en wordt dat stap voor stap opgebouwd.

Samen met jou kijken we wat er wél kan. We denken mee over werkplekaanpassingen, tijdelijk alternatief werk en een haalbaar opbouwschema. Zo hou jij grip op het proces én zorg je voor een duurzame terugkeer van je medewerker.

4. Wettelijke verplichtingen

Geen zorgen om de regels

Een van de grootste uitdagingen bij re-integratie is het bijhouden van de wet- en regelgeving. Als werkgever ben je verplicht om de re-integratie te begeleiden en moet er worden voldaan aan strikte regels omtrent loondoorbetaling, termijnen en afspraken.

ZekerArbo zorgt ervoor middels coaching en begeleiding dat je altijd op de hoogte bent van relevante wet- en regelgeving en dat het proces wordt uitgevoerd conform de Wet verbetering Poortwachter.

5. Blijven communiceren en evalueren

Goede communicatie is de smeerolie van een soepel re-integratieproces. Regelmatig evalueren voorkomt vertraging en frustratie. Dit kan betekenen dat de werkbelasting moet worden aangepast, of dat er nieuwe afspraken gemaakt moeten worden.

Daarom zorgen wij voor de nodige evaluatiemomenten. Kloppen de afspraken nog? Zijn er aanpassingen nodig? We houden het proces scherp in de gaten, zodat jij en je medewerker niet stil komen te staan.

Hoe nu verder?

Zorgeloos re-integreren met ZekerArbo

Re-integratie is teamwork. Jij als werkgever hebt een belangrijke rol – en ZekerArbo zorgt dat jij die rol goed kunt invullen. Met coaching, medische begeleiding, praktische tools en een duidelijke planning.

Onze inzetbaarheidscoaches (IC) begeleiden jou als werkgever, zodat jij weet wat er moet gebeuren en wanneer.
De bedrijfsarts (BA) en de praktijkondersteuner bedrijfsarts (POB) begeleiden de medewerker, zodat hij of zij op een verantwoorde manier toewerkt naar werkhervatting.

Zo weet iedereen wat er moet gebeuren – en wordt re-integratie geen last, maar gewoon onderdeel van goed werkgeverschap.

Heb je vragen over re-integratie of wil je meer weten over hoe wij je kunnen ondersteunen? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Meer artikelen

Alle berichten