Kort verzuim en lang verzuim, waar ligt de grens?
Verzuim: Wat betekent het eigenlijk?
Verzuim klinkt ingewikkeld, maar het betekent simpelweg dat een medewerker uitvalt en (tijdelijk of langer) niet kan werken. Ziekte is niet altijd de oorzaak. Gedoe op de werkvloer of een lastig privéprobleem kan ook leiden tot verzuim. Wat het ook is, het is belangrijk als werkgever om je medewerker de juiste ondersteuning te bieden om verzuim aan te pakken, voordat het verergert.
Een slimme aanpak zonder gedoe
Bij ZekerArbo kijken we naar verzuim vanuit een breed perspectief. Het is meer dan alleen iemand die ziek uitvalt en weer beter wordt. Wij ondersteunen niet alleen wanneer een medewerker uitvalt, maar je inzetbaarheidscoach denkt mee en kan je adviseren je hoe je verzuim kunt voorkomen. We helpen je om signalen van verzuim vroeg te herkennen (voordat het gedoe wordt) en werken samen met jou aan een goede oplossing. Of het nu om kortdurend of langdurig verzuim gaat, wij zorgen dat je aan de wettelijke regels voldoet en dat je medewerkers zo snel mogelijk weer aan de slag kunnen.
Kort verzuim?
We spreken van kort verzuim als de situatie van de medewerker binnen 12 weken is opgelost. Denk hierbij aan een griep of een andere situatie waardoor hij of zij uit de running is. Om het juiste advies te krijgen is het toch belangrijk om dit altijd even door te geven. Want je weet van tevoren nooit hoe lang het gaat duren.
of toch langdurig?
Duurt het verzuim langer dan 12 weken, dan spreken we van langdurig verzuim. Langdurig verzuim kan allerlei verschillende oorzaken hebben. Het kan komen door mentale klachten, een ongeluk, een privésituatie of een chronische aandoening. Dreigt je medewerker langdurig uit te vallen, dan is het van belang om vanaf dag één van het verzuim, snel en goed te begeleiden.
Verzuim zonder gedoe
Langdurig verzuim is vaak een stuk ingewikkelder. Soms spelen er meerdere dingen mee: van ziekte en werkstress tot een verstoorde werk-privébalans. Wat het ook is, als werkgever wil je je mensen helpen om die problemen aan te pakken. Alleen zo kom je samen tot een duurzame oplossing. We kijken samen met jou en je medewerker wat er nodig is zodat jullie de juiste ondersteuning krijgen. De Wet verbetering Poortwachter geeft aan waar jij en je medewerker je aan moeten houden.
Niet altijd medisch
Wist je dat bij 70% van het langdurig verzuim niet-medische oorzaken een rol spelen? Denk aan relatieproblemen, schulden of een gebrek aan motivatie. ZekerArbo biedt een scala aan mogelijkheden om dit soort verzuim het hoofd te bieden. Zo weet je zeker dat je medewerker goed begeleid wordt, zonder gedoe.
Wat zijn de belangrijkste oorzaken van langdurig verzuim?
Langdurig verzuim komt vaak door een aantal veelvoorkomende problemen: psychische klachten, lichamelijke klachten en ouderdomsproblemen. Laten we ze even op een rijtje zetten.
- Psychische klachten: Ruim een derde van het langdurige verzuim heeft te maken met psychische problemen. Dit percentage stijgt al jaren, en het duurt vaak ook langer voordat mensen met zulke klachten weer aan het werk gaan. Daarom is het belangrijk om op tijd signalen op te pikken en hulp te bieden, bijvoorbeeld door een preventief gesprek met iemand van Yet.
- Klachten aan het bewegingsapparaat: Een verkeerde werkhouding kan voor veel gedoe zorgen, zeker in fysiek zware sectoren zoals de bouw, zorg en logistiek. Een preventiemedewerker of ergonoom kan helpen en adviezen geven om dit soort chronische klachten te voorkomen.
- Hogere pensioenleeftijd: Mensen werken langer vanwege de hogere pensioenleeftijd. Hier is het belangrijk om aandacht te besteden aan duurzame inzetbaarheid en een gezonde leefstijl. Het Preventief Medisch Onderzoek (PMO) kan je medewerkers helpen om gezondheidsrisico’s te onderkennen en daar de levensstijl op aan te passen.
Hoe voorkom je langdurig verzuim?
Natuurlijk wil je als ondernemer of leidinggevende langdurig verzuim zoveel mogelijk voorkomen. Gelukkig kun je daar al een hoop aan doen met de juiste preventieve maatregelen. Hier een paar tips zonder gedoe:
- Duurzaam inzetbaarheidsoverleg: Dit overleg met een van onze professionals helpt niet alleen bij het verminderen van verzuim, maar draagt ook bij aan een gezondere en productievere werkomgeving. Meer uitleg over een DIO lees je hier.
- Verminder arbeidsrisico’s: Een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) helpt je om de risico’s binnen jouw bedrijf te herkennen. Zo kun je gericht met een plan van aanpak werken aan een veilige en gezonde werkplek.
- Gezondheidscheck: Het Preventief Medisch Onderzoek (PMO) geeft jouw medewerkers een check-up van hun fysieke én mentale gezondheid. Dit helpt om problemen voor te zijn en maakt je bedrijf vitaler.
- Signaleer op tijd en begeleid: Heb je het idee dat een medewerker niet zo lekker in z’n vel zit? Bied dan een gesprek aan met een coach of psycholoog van Yet. Zo toon je betrokkenheid en kun je een langdurige verzuimperiode misschien zelfs helemaal voorkomen.
- Gemotiveerd personeel: Bevlogen medewerkers verzuimen minder. Zorg voor een fijne werkplek met ruimte voor ontwikkeling, goede communicatie, waardering en een gezonde balans tussen werk en privé. Want gemotiveerd personeel zorgt voor minder gedoe en een lekker draaiend bedrijf.